Beroemde Zwitserse treinen: Genieten van prachtig uitzicht

Zwitserland staat bekend om de bergachtige spoorlijnen. Bij toeristen zijn ze populair vanwege het prachtige uitzicht. De Albula-spoorlijn en de Bernina-spoorlijn zijn zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Om extra te kunnen genieten van het uitzicht rijden er veelal Zwitserse panoramatreinen over de routes. Op deze pagina een overzicht van alle beroemde Zwitserse treinen. 

Populairste bijzondere treinen

Glacier Express: Zermatt - Chur - St. Moritz

De langzaamste sneltrein ter wereld

De treinreis met de Glacier Express start aan de voet van de Matterhorn in het autovrije Zermatt. Gedurende 7,5 uur ziet u verschillende facetten van de Zwitserse Alpen. Zo beklimt de trein de Oberalppass, rijdt de trein door de Zwitserse Grand Canyon en passeert de trein het prachtige Landwasserviaduct.

Bernina Express: Chur / St. Moritz - Tirano

En per Bernina Bus van Tirano naar Lugano

De Bernina Express voert u mee over misschien wel de mooiste spoorlijnen ter wereld. De Albula-spoorlijn en de Bernina-spoorlijn zijn in elk geval door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Hoogtepunten: het Landwasserviaduct, de Bernina Pas en het keerviaduct van Brusio. De treinreis eindigt in het Italiaanse Tirano. Vanuit daar gaat de route per bus verder naar Lugano.

Gotthard Panorama Express: Lugano - Luzern

Ook wel Wilhelm Tell Express genoemd

De Gotthard Panorama Express verbindt twee van de mooiste Zwitserse regio's met elkaar. Het bijzondere is dat de vijfenhalf durende reis per zowel trein als boot gaat. Deze panoramatrein bestaat uitsluitend uit eersteklas rijtuigen. Op de route rijden echter ook regionale treinen met tweede klas rijtuigen.

GoldenPass Line: Luzern - Interlaken -Montreux

Acht meren, drie treinen, één lijn

De GoldenPass Line is een 190 kilometer lange treinroute die je van het westen van Zwitserland door de Alpen naar het midden van het land brengt. Het tracé begint bij Montreux met de GoldenPass Panoramic. De reis gaat vervolgens via Zweisimmen, naar Interlaken. Daar neemt de Interlaken Luzern Express van de ZentralBahn het stokje over. 

Nog meer bijzondere Zwitserse treinen

Voralpen-Express: St. Gallen - Luzern

Het tracé van de Voralpen-Express is vooral heuvelachtig. Hoewel de trein nergens de duizend meter bereikt, begint de reis opmerkelijk genoeg in één van de hoogstgelegen steden van Zwitserland: St. Gallen. Vanuit deze UNESCO stad reist de Voralpen-Express in 2,5 uur naar Luzern. 

Centovalli Express: via 100 dalen

Centovalli betekent ‘honderd dalen’ en dat is dan ook precies wat je op deze route kan verwachten. Deze trein verbindt het Zwitserse Locarno met de Italiaanse grensplaats Domodossola. De prachtige route is met 52 kilometer relatief kort. De reis met de Centovalli Express duurt ongeveer twee uur.

Rigi Bahn

Midden in Zwitserland staat de 1797 meter hoge berg Rigi. Dankzij de Rigi Bahn is het Bergdorp Rigi Kulm vanuit Vitznau en Arth Goldau per trein bereikbaar. In Rigi Kulm is er prachtig uitzicht.

Pilatus Bahn

Deze Zwitserse spoorlijn is de steilste tandradbaan ter wereld, met een maximale stijging van maar liefst 48%. Gedurende vier kilometer overwint deze trein maar liefst 1629 meter. Zie Pilatusbahn.

Gornergrat Bahn

De Gornergrat Bahn wordt ook wel de Matterhorn Express genoemd. Het traject is al sinds 1898 in gebruik en was destijds de eerste geheel elektrische tandradbaan van Zwitserland. 

Vanuit Interlaken een dagje naar Jungfraujoch? Met de Jungfraujoch trein reist via de Eiger-gletsjes naar het hoogste treinstation van Europa, op 3.454 meter hoogte! Vanaf hier heeft u een adembenemend uitzicht op onder andere de langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer.

Nieuwsberichten Zwitserse treinen

Nieuwe FLIRT treinen voor de BLS

Vanaf 2021 zal de BLS nieuwe treinen in gaan zetten van het type Flirt. De Zwitserse spoorwegmaatschappij heeft in totaal 58 treinen nieuwe treinen besteld bij Stadler. De treinen zullen in 2021 voor het eerst te zien zijn op de lijn Bern - Neuchâtel - La-Chaux-de-Fonds.

Lees meer »

Mondkapjes verplicht in Zwitserse treinen

ARCHIEF. NIEUWSARTIKEL 2020. NIET MEER ACTUEEL. Na een reeks van landen is het mondkapje per 7 juli ook verplicht in het Zwitserse openbaar vervoer. Voor zowel bus, trein en tram moeten reizigers voortaan een mondkapje dragen. Tot 6 juli werd het dragen van een mondkapje aanbevolen als afstand houden niet mogelijk was, maar gold er geen plicht.

Lees meer »

Nieuws over de Glacier Express & MGB*

Glacier Express viert 90 jarig bestaan

Op bescheiden schaal wordt in Zwitserland het negentig jarig jubileum van de Glacier Express gevierd. De bekende trein verbindt sinds 25 juni 1930 Zermatt met St. Moritz. Oorspronkelijk stonden er eerder dit jaar festiviteiten gepland, maar deze werden geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Lees meer »

Glacier Express rijdt weer vanaf 20 juni

De Glacier Express, de beroemde langzaamste sneltrein ter wereld, gaat vanaf 20 juni 2020 weer rijden. De trein was op 14 maart uit de roulatie gehaald vanwege het coronavirus. Nu komt de trein terug op het spoor, al zal de trein wel minder vaak rijden dan gebruikelijk.

Lees meer »

Nieuws over de Bernina Express & RhB*

Bernina Express nu ook vanaf Landquart

UPDATE. SINDS CORONA RIJDT DE BERNINA EXPRESS NIET MEER VAN EN NAAR DAVOS EN LANDQUART. DE TREIN RIJDT NU ALLEEN NOG TUSSEN CHUR EN TIRANO EN ST. MORITZ EN TIRANO. ARTIKEL UIT 2019.Vanaf 11 mei 2019 voegt de Bernina Express het traject van Landquart via Davos toe aan het netwerk. De bestaande trein Davos - Tirano wordt namelijk verlengd van en naar Landquart.

Lees meer »

Nieuws rond GoldenPass Line & MOB*

Dienstregeling GoldenPass Express 2024

De GoldenPass Express, een van de meest schilderachtige treinroutes van Zwitserland, rijdt in 2024 vier maal per dag. Deze trein, die de steden Interlaken en Montreux verbindt, biedt een reis van iets meer dan drie uur langs enkele van de meest adembenemende uitzichten in het land. Hier is alles wat u moet weten over de dienstregeling van de GoldenPass Express voor 2024.

Lees meer »

* Uitleg afkortingen:
MGB = Matterhorn Gotthard Bahn (Zermatt - Disentis). De MGB is betrokken bij de Glacier Express.
RhB = Rhätische Bahn. De RhB verzorgt volledig de Bernina Express.
MOB = Montreux Oberland Bernois spoorwegmaatschappij en verzorgt de Choladetrain, de GoldenPass Panoramic en de GoldenPass Classic.