GoldenPass Express uitgesteld naar 2023

Gepubliceerd op 23 mei 2021 om 23:06

De geplande directe trein Montreux - Interlaken gaat niet rijden per juni 2021, maar per december 2022 (dienstregeling 2023). Dat is het gevolg van de coronacrisis.

Verschillende spoorbreedtes 

Met de directe trein zou een wens van meer dan honderd jaar in vervulling gaan. Op het traject rijden nu geen directe treinen, omdat de spoorbreedte tussen Montreux - Zweisimmen smalspoor is en tussen Zweisimmen - Interlaken normaal spoor. Om een directe GoldenPass Express mogelijk te maken zijn er speciale treinen besteld die op beide spoorbreedtes kan rijden. In Zweisimmen is er bovendien een installatie gebouwd om de treinen om te sporen.

Vertraging

De eerste nieuwe trein is weliswaar uit de fabriek, maar nog niet alle treinen zijn klaar. Door de coronacrisis heeft het productieproces vertraging opgelopen. De trein die nu al klaar is, zal niet worden gebruikt en voorlopig worden opgeslagen.

Overstappen

Door de coronacrisis zijn bovendien de reizigersaantallen fors gedaald. Ook dat speelt mee. De verwachting is dat het spoorbedrijf rond dat jaar ook weer op de oude reizigersaantallen zal zitten, al zou dat mogelijk ook pas in 2024 het geval kunnen zijn. Het is de bedoeling dat de directe GoldenPass Express nieuwe reizigers aantrekt. Tot die tijd zijn reizigers aangewezen op de huidige GoldenPass Panoramic, die alleen rijdt tussen Montreux en Zweisimmen. In Zweisimmen is er een aantal keer per dag aansluiting op de BLS-trein naar Interlaken.