Trein naar Interlaken en verder naar Grindelwald en Lauterbrunnen

Met de trein naar Interlaken? Dat kan. Ook andere steden in de regio als Brienz, Grindelwald, Lauterbrunnen, Wengen en Mürren zijn prima per trein bereikbaar. 

De treinverbinding naar Interlaken

Interlaken is een populaire bestemming onder toeristen. Daarom is deze stad in Berner Oberland direct bereikbaar per internationale trein. Vanuit Hamburg en Düsseldorf rijdt er bijvoorbeeld dagelijks een EuroCity naar Interlaken. Ook rijdt de Duitse ICE tot aan Interlaken. Vanuit Nederland is Interlaken bereikbaar met één overstap. In Nederland neemt u de ICE naar Basel, daar stapt u over op de uurlijkse Intercity naar Interlaken Ost. Deze reis duurt vanuit Amsterdam net iets minder dan 9 uur.

Twee stations Interlaken

Interlaken heeft twee stations, Interlaken Ost en Interlaken West. Station Ost is het belangrijkste station. Hier kan er overgestapt worden op verschillende regionale treinen. Bijvoorbeeld op de trein naar Luzern via Brienz. Of op de treinen van de Berner Oberland Bahnen (BOB) naar Grindelwald en Lauterbrunnen. Ondanks Interlaken West niet het hoofdstation is, stoppen hier wel alle intercity's van de SBB. Bovendien kan hier overgestapt worden op de boten van de BLS die varen op de Thunersee. In Interlaken Ost kan er trouwens ook overgestapt worden op de boot, maar dan richting Brienz. De stations Interlaken Ost en West liggen overigens niet heel ver van elkaar vandaan: 1,6 kilometer afstand. De looptijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

Treintickets Interlaken 

NS International en Trainline verkopen treintickets naar Interlaken, Grindelwald en Lauterbrunnen. Ook naar Brienz kun je een direct treinkaartje kopen. De verkoop start in de regel 6 maanden voor vertrek, alleen als een nieuwe dienstregeling in gaat, in december, kan dit korter zijn. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 37,90 euro, maar dit tarief is in de praktijk moeilijk vindbaar. 

Gratis openbaar vervoer Interlaken

Wie in een hotel of hostel verblijft in Interlaken krijgt een gratis Gästekarte. Daarmee kan er gratis gereisd worden met de bus door Interlaken.

Reistijden vanaf Interlaken

 • 17 minuten Interlaken Ost - Brienz, 2x per uur
 • 20 minuten Interlaken Ost - Lauterbrunnen, 2x per uur
 • 21 minuten Interlaken Ost - Spiez, 2 a 3x per uur
 • 33 minuten Interlaken Ost - Grindelwald, 2x per uur
 • 52 minuten Interlaken Ost - Bern, 1 a 2x per uur
 • 1 uur en 51 minuten Interlaken Ost - Luzern, 1x per uur
 • 2 uur en 1 minuut Interlaken Ost - Basel SBB, 1 a 2x per uur
 • 9 uur Interlaken Ost - Amsterdam (met overstap in Basel)

Leuke treinexcursies vanuit Interlaken

Interlaken is gelegen langs de Golden Pass Line, een mooie spoorlijn welke Luzern met Montreux verbindt. Het is leuk om een dagexcursie naar Montreux of Luzern te doen. 

Heel populair is ook een dagexcursie naar de Jungfraujoch, het hoogste station van Europa. Daarom wordt dit ook wel de Top of Europe genoemd. De tocht is mooi, met name tot Kleine Scheidegg. Daarna gaat de Jungfrau spoorlijn voornamelijk via een tunnel verder. Aangekomen op het eindpunt, kun je met een lift omhoog en is er prachtig uitzicht. Goedkoop is de rit niet: in het hoogseizoen kost een retourtje ruim 200 euro.

Vervoerders in Interlaken

 • De SBB verzorgt de treindienst Basel / Zürich - Interlaken. De trein naar Basel rijdt elk uur.
 • De BLS verzorgt een stoptrein Interlaken - Spiez (- Zweisimmen). Eens per twee uur is de eindbestemming Zweisimmen.
 • De BOB verzorgt de treindienst Interlaken - Grindelwald / Lauterbrunnen. Deze trein rijdt elk half uur en wordt onderweg gesplitst.
 • De ZentralBahn verzorgt elk uur een sneltrein (IR) tussen Interlaken en Luzern. Deze trein stopt onder andere te Brienz. Daarnaast rijdt er 1x per uur een stoptrein van Interlaken via Brienz naar Meiringen.