Interlaken Luzern Express: onderdeel van de Golden Pass Line

Met de Luzern–Interlaken Express wordt de treinreis echt een belevenis. In iets minder dan twee gaat de reis langs meren en door de bergen. Het hoogste punt tijdens de reis: de Brünigpass. Op de lijn rijden smalspoortreinen van de ZentralBahn.

Route Interlaken Luzern Express

De route is in totaal 98 kilometer lang. Onderweg is er uit zicht op totaal vijf meren, waaronder het bekende Vierwoudstedenmeer bij Luzern. Maar ook de Alpnacher See, Samersee, Lungermersee en de Brienersee trekken voorbij. Langs de oevers van de meren rijzen de steile rotswanden van de omliggende bergen.

Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de route is de Brünigpass. Met 1008 meter valt dit voor Zwitserse begrippen mee (de Furkapass, Oberalppass en de Berninapass zijn dubbel zo hoog), toch is de klim een belevenis. Om het hoogteverschil te overbruggen hebben treinen net als elders in Zwitserland een tandradsysteem. Na de klim volgt de afdaling naar Meiringen en vervolgens naar Brienz.

Brienz

Uitstappen in Brienz is trouwens de moeite waard. Vanaf hier kan een adembenemende rit worden gemaakt per stoomtrein naar de Rothoorn. Ook is het mogelijk om vanaf hier de boot te nemen naar Interlaken. Uiteraard is het eveneens mogelijk om de reis voort te zetten per trein. Net als bij de boot is ook voor de trein Interlaken Ost de eindbestemming.

Onderdeel van de Golden Pass Line

De Interlaken Luzern Express is onderdeel van de Golden Pass Line, welke loopt van Luzern naar Montreux. In Interlaken Ost kunnen reizigers overstappen op de BLS trein naar Spiez en Zweisimmen. Vanaf juni 2021 kan er in Interlaken ook ingestapt worden op de GoldenPass Panoramic naar Montreux.

Dienstregeling Interlaken Luzern Express

De Interlaken Luzern Express rijdt elk uur. Het is een regionale trein van de ZentralBahn. De trein is voorzien van extra ramen, en wordt daarom gezien als een Zwitserse panoramatrein. Een toeslag of reservering is voor de trein niet nodig. Zowel Interrail als de Swiss Travel Pass zijn geldig op de route.