Bernina Express: via UNESCO werelderfgoed naar het Italiaanse Tirano

Het is naar onze mening de mooiste treinreis van Zwitserland, en zelfs van Europa: de route van de Bernina Express. Deze treinreis voert door het prachtige landschap van de Alpen. Het beginpunt van de Berninabahn is het stadje Chur in het kanton Graubünden. Het eindstation is het Noord-Italiaanse plaatsje Tirano, dat zo’n drie kilometer van de grens met Zwitserland ligt.

Het in 1910 geopende internationale tracé vormt de verbinding tussen de Noord-Europese en Zuid-Europese cultuur en voert de reiziger door een bijzonder en imposant berglandschap. Sinds 2008 staat de Berninabahn dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Genieten op grote hoogte

De spoorbaan dankt zijn naam aan het Berninamassief. Deze formatie in de Zwitsers-Italiaanse Rätische Alpen kent toppen tot ruim 4000 meter, waarbij de Piz Bernina met 4049 het hoogste punt van de Oostelijke Alpen vormt. De Bernina Express komt niet zo hoog, maar bereikt evengoed toch een maximum van 2253 meter. Daarmee is dit het hoogst gelegen grensoverschrijdende treintraject van Europa en één van de hoogste spoorlijnen van Zwitserland. De bergen waardoorheen de Berninabahn ligt zorgen voor prachtige uitzichten en panorama’s. Voor de mooiste vergezichten kan je tijdens de reis van Zwitserland naar Italië het best een plaatsje aan de rechterkant van een coupé uitkiezen. Reis je vanaf Tirano, dan geniet je het meest van het omringende landschap met een plek aan de linkerzijde. Overigens is de Bernina-trein voorzien van extra grote ramen aan weerskanten. Ook wanneer je er niet in slaagt een plaatsje aan de meest ideale kant weet te bemachtigen hoef je dus niets van de vaak indrukwekkende uitzichten te missen.

Van gletsjers tot palmbomen

Doordat de Bernina spoorlijn aanzienlijke hoogteverschillen kent, is het traject zeer afwisselend. Het verschil tussen de hoogte waarop de trein over de Berninapas rijdt en het eindpunt Tirano bedraagt bijvoorbeeld een dikke 1800 meter. Daardoor komen tijdens de treinreis uiteenlopende landschappen voorbij. Je kunt in de Zwitserse Alpen bijvoorbeeld bergtoppen met gletsjers en sneeuwdaken zien, terwijl de omgeving in de warmere lagergelegen gebieden richting Italië wordt gekenmerkt door palmbomen.

Dit maakt de Bernina Express tot een unieke spoorlijn in Centraal-Europa. De spoorlijn brengt je vanaf het beginpunt in Zwitserland onder meer langs de plaatsen en stations Sankt Moritz, Pontresina, Ospizio Bernina, Poschiavo en Brusio. Ospizio Bernina is met 2253 meter het hoogst gelegen treinstation op het tracé. De bekendste gletsjer die wordt gepasseerd is de Morteratschgletsjer, die in een vallei boven station Morteratsch ligt.

Bruggen, tunnels, galerijen en viaducten

Behalve het prachtige berg- en gletsjerlandschap maken ook de vele bruggen, tunnels, galerijen en viaducten een reis via de Berninabahn tot een onvergetelijke ervaring. Alles bij elkaar rijdt de trein door dertien tunnels en viaducten en gaat de tocht over 52 bruggen en viaducten. Tussen Chur en Filisur gaat het 65 meter hoge Landwasserviaduct over in de 216 meter lange Landwassertunnel. Een vanwege zijn ontwerp opmerkelijk viaduct is het in de buurt van het plaatsje Brusio gelegen Brusio Circular Viaduct. Zoals de naam ervan al aangeeft maakt de trein rijdend over dit viaduct een bocht van 360 graden, zodat in korte tijd de gehele omgeving aan je voorbij trekt. Op hetzelfde moment ondergaat de Bernina spoorlijn ook een aanzienlijk hoogteverschil. Kom je vanaf Zwitserland dan stijgt de trein merkbaar, zodat met een reis vanaf Italië hier dus tijdelijk een sterk dalende lijn wordt ingezet. Doordat Tirano op 429 meter hoogte, Brusio op 780 meter en Poschiavo op 1014 meter ligt, leidt het traject vanaf Italië tot het Zwitserse treinstation Ospizio Bernina evenwel vooral omhoog.

Bernina Express met Swiss Pass en Interrail

Wil je genieten van de adembenemende Zuid-Zwitserse en Noord-Italiaanse landschappen, dan kan dat door Interrail of de Swiss Travel Pass aan te schaffen. Hiervan zijn meerdere varianten verkrijgbaar, waaronder afzonderlijke passen voor volwassenen en jongeren. Het voordeel van Interrail (Global Pass) is dat er ook gereisd mee kan worden van en naar Nederland. Reserveren voor de panoramarijtuigen is ook met Interrail en de Swiss Pass verplicht. Hiervoor gelden de gebruikelijke kosten.