Rigi Bahn: Arth Goldau - Rigi Kulm - Vitznau

Ongeveer in het midden van Zwitserland staat aan het Vierwoudstrekenmeer de 1797 meter hoge Rigi. Op deze berg ligt de spoorlijnen van de Rigi Bahn, die vanaf 1871 werd aangelegd. Het traject verbindt de plaatsjes Vitznau en Arth Goldau aan weerszijden van de Rigi met elkaar via het hooggelegen station en bergdorp Rigi Kulm. De panoramatreinen bieden tijdens de reis prachtige uitzichten over de omgeving.

Foto: (c) Serjio74 / shutterstock

Vitznau-Rigi-Bahn

Het oudste gedeelte van Rigi Bahn is de spoorlijn die van het dorp Vitznau naar Rigi Kulm loopt. De route werd in mei 1871 operationeel en was daarmee de eerste bergspoorweg van Europa. Aanvankelijk eindigde het traject een paar honderd meter onder de top, maar medio 1873 was ook het laatste stuk naar Rigi Kulm aangelegd en in gebruik genomen. De totale lengte van dit traject bedraagt een kleine zeven kilometer. Hoewel het vertrekpunt van de Rigi Bahn Vitznau is, maken veel mensen eerst de aansluitende boottocht over het Vierwoudstrekenmeer. Deze vaart in de zomer elk uur vanaf de stad Luzern naar Vitznau, gelegen op circa 435 meter. Vanaf Vitznau neemt de spoorlijn via de Schwandentunnel en de Schnurtobelbrug snel in hoogte toe. Langs de route liggen bossen, alpenweiden en pittoreske bergdorpjes als Grubisbalm en Freibergen. Het eindstation Rigi Kulm bevindt zich op 1752 meter hoogte. Een paar honderd meter lager sluit de Arth-Rigi-Bahn die van de andere kant van de berg komt aan op de Vitznau-Rigi-Bahn. Het eerste stuk van de route van Rigi Kulm naar Arth Goldau loopt dus over hetzelfde traject als het laatste deel van de Vitznau-Rigi-Bahn.

Arth-Rigi-Bahn

De Arth-Rigi-Bahn is sinds juni 1875 in gebruik en met 8,5 kilometer wat langer dan de spoorlijn vanaf Vitznau. Voordat de afdaling begint, kan je op de top van de Rigi genieten van een indrukwekkend panorama. Aan de voet van de berg glinstert het Vierwoudstrekenmeer, in het zuiden rijzen de Alpen op en in het noorden kan je de lagere delen van Zwitserland zien liggen. Het spoortraject van Rigi Kulm naar Arth Goldau voert door een karakteristiek Zwitsers berglandschap. De groene hellingen worden onderbroken door wandel- en wintersportgebieden en de huizen van onder meer Rigi Klösterli, Fruttli en Kräbel. Tussen deze bergdorpen onttrekken de Federnwald- en Rothenfluhtunnel het uitzicht gedurende enkele tientallen meters aan het blikveld. Na Kräbel zijn de steilste hellingen voorbij en daalt de Rigi Bahn tijdens de laatste twee kilometer naar het 520 meter hoog gelegen Arth Goldau nog slechts een paar honderd meter. Vanaf dit plaatsje gaat een trein terug naar Luzern. Hier kan ook overgestapt worden op de route van de Voralpen-Express. En de panoramatrein van de Gotthard Panorama Express start te Arth Goldau.

Dagexcursie Rigi Bahn

Het is dus mogelijk om vanuit Luzern een rondreis te maken die begint met een boottocht naar Vitznau. Vervolgens gaat de reis per bergtrein via Rigi Kulm, waar u kunt genieten van het uitzicht. Daarna reist u terug via Arth Goldau, waar u de reis kunt vervolgen met de Voralpen-Express naar Luzern.