Zwitserse panoramatreinen: Genieten van prachtig uitzicht

Hoe kun je nu beter van het Zwitserse landschap genieten dan per trein? En dat geldt helemaal voor de Zwitserse panoramatreinen. Een panoramatrein heeft extra grote ramen, waardoor u nog beter van het prachtige uitzicht kunt genieten. Ze rijden over de mooiste treinroutes ter wereld. Neem de Bernina Express via de Bernina en Albula spoorlijn en de Glacier Express. Maar er rijden ook panoramatreinen richting Nederland. Neem de EuroCity Zürich - Düsseldorf. In dit artikel een overzicht van de Zwitserse panoramatreinen. Wil je een compleet verzorgde treinrondreis naar Zwitserland? Check dan Treinrondreis.nl.

Beroemde treinen met panoramarijtuigen

Gotthard Panorama Express: Lugano - Luzern

Ook wel Wilhelm Tell Express genoemd

De Gotthard Panorama Express trein telt uitsluitend eerste klas panoramarijtuigen van de SBB. Het bijzondere is dat de vijfenhalf durende reis van Luzern naar Lugano gaat via zowel trein als boot. Wie in de tweede klas wil reizen dient gebruik te maken van de regionale treinen zonder panoramarijtuigen. Foto: SBB.

Bernina Express: Chur / St. Moritz - Tirano

En per panoramabus van Tirano naar Lugano

De Bernina Express heeft extra grote ronde ramen in zowel de eerste als tweede klasse. Voor het reizen in de panoramarijtuig betaalt u een toeslag. De reis gaat in onze ogen via de mooiste spoorlijnen ter wereld: de Albula en de Bernina-spoorlijn. Van Tirano naar Lugano rijdt er een panoramabus.

Verschillende EuroCity's, o.a. richting Nederland

In een aantal reguliere internationale treinen is er een eerste klas panoramarijtuig van de SBB aanwezig. Bijvoorbeeld de Eurocity Zürich - Düsseldorf - Hamburg (met aansluiting  en de EuroCity Zürich - Graz. Ook de EC Zürich - München heeft er vaak eentje. Reserveren is niet noodzakelijk, een eerste klas treinkaartje wel. In het verleden reed er ook een panoramatrein naar Nederland, deze is helaas vervangen door een ICE.

Glacier Express: Zermatt - Chur - St. Moritz

De langzaamste sneltrein ter wereld

De Glacier Express is één van de meest bekende Zwitserse panoramatreinen. De treinreis start aan de voet van de Matterhorn in het autovrije Zermatt. Gedurende 7,5 uur ziet u verschillende facetten van de Zwitserse Alpen. Zo beklimt de trein de Oberalppass en passeert de trein het prachtige Landwasserviaduct.

GoldenPass Line: Luzern - Interlaken -Montreux

Acht meren, drie treinen, één lijn

Ook op de GoldenPass Line rijden er panoramatreinen. De Luzern Interlaken Express is voorzien van extra ramen, net als de GoldenPass Panoramic treinen tussen Zweisimmen en Montreux. Ook kun je nu gebruik maken van de GoldenPass Express. Deze trein rijdt van Interlaken naar Montreux.

Foto's Glacier Express

Foto's Bernina Express

Nog meer Zwitserse panoramatreinen

Matterhorn Gotthard Bahn treinen

Formeel worden de regionale treinen van de Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) niet aangeduid als panoramatreinen. Maar de moderne treinstellen zijn dat eigenlijk wel. Op bovenstaande foto is de eerste klas te zien met extra ramen. De treinen worden ingezet tussen Zermatt - Visp.

Voralpen-Express: St. Gallen - Luzern

Ook de minder bekende Voralpen-Express valt in de categorie panoramatreinen. Hoewel de trein nergens de duizend meter bereikt, begint de reis opmerkelijk genoeg in één van de hoogstgelegen steden van Zwitserland: St. Gallen. Vanuit deze UNESCO stad reist de Voralpen-Express in 2,5 uur naar Luzern. 

Rigi Bahn

Geen formele panoramatrein, maar wel prachtig uitzicht. Dankzij de Rigi Bahn is het Bergdorp Rigi Kulm vanuit Vitznau en Arth Goldau per trein bereikbaar. In Rigi Kulm is er prachtig uitzicht.

Aussichtswagen RhB

De Rhätische Bahn biedt wel een hele unieke gelegenheid: bij mooi weer rijden op verschillende trajecten zogenoemde aussichtswagens: openlucht- rijtuigen

Wengeralpbahn

Op veel plekken in Zwitserland is de trein een attractie en valt er te genieten van het uitzicht. Zoals op bovenstaande foto door ons team bij de Wengeralpbahn tussen Grindelwald en Kleine Scheidegg.