Glacier Express, de beroemdste panoramatrein van Zwitserland

Ontdek Zwitserland met de Glacier Express. Deze toeristentrein rijdt al sinds 1930 door de prachtige Zwitserse bergen en verbindt Zermatt met St. Moritz in het westen. De trein is de afgelopen 90 jaar uitgegroeid tot de beroemdste trein van Zwitserland. Maar dat niet alleen. Omdat voor de 291 kilometer lange reis bijna acht uur nodig is, wordt de Glacier Express ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd.

Route Glacier Express

Onderweg doet de trein plaatsen aan als Brig, Disentis en Chur. Op de route bevinden zich maar liefst 291 bruggen en viaducten en 91 tunnels. En natuurlijk valt er dankzij de grote panoramaramen van de trein ook genoeg te genieten van het geweldige Alpenlandschap.

De reis begint aan de voet van de indrukwekkende Matterhorn, in Zermatt. Het eerste gedeelte leidt door het Mattertal waarbij je zowel uitzicht hebt op de rivier de Mattersvispa als op de bergen. Wat de treinreis zo bijzonder maakt zijn de grote hoogteverschillen. Zo weet de trein in slechts een kwartier tijd 600 meter hoogte te winnen bij de Oberalppass. De Rijnkloof die je op een later moment passeert wordt ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. De ruige rotsformaties zijn zeer indrukwekkend. Je eindigt de rit na ongeveer 8 uur in het mondaine St. Moritz. Het is ook mogelijk om de route in tegenovergestelde volgorde te doen, van St. Moritz naar Zermatt.

Hoogtepunten van de reis met de Glacier Express

Er zijn volop hoogtepunten tijdens deze bijzondere treinreis, zoals de 2.046 meter hoge Oberalppas, de Rijnkloof, het Rhônedal bij Brig en, als je richting Zermatt reist, het uitzicht op de ongenaakbare top van de Matterhorn die hoog boven het dorp uittorent. Naast het hele traject kun je ook een kaartje kopen voor kortere trajecten, zoals de rondreis St. Moritz – Chur – St. Moritz of Andermatt – Brig – Andermatt. De vele mogelijkheden tot excursies maken dat je deze treinreis helemaal naar je eigen wensen aan kunt passen. Stap bijvoorbeeld uit in Andermatt, en neem de trein naar Göschenen. Ook een zeer prachtige rit, maar bij velen veel minder bekend. Göschenen is ook de stopplaats van de Gotthard Panorama Express, die Arth Goldau / Luzern met Lugano verbindt. Met andere woorden: de Glacier Express is een prima onderdeel voor een langere treinrondreis door Zwitserland.

Praktische informatie over de Glacier Express

De Glacier Express is een zeer comfortabele trein waar je een kaartje voor kunt kopen in de tweede klas, eerste klas of de ultra luxueuze excellence klas. In de excellence klas heb je gegarandeerd een plekje aan het raam, geniet je van entertainment aan boord, toegang tot een exclusieve bar, een conciërgeservice en persoonlijke reisbegeleiding. Terwijl buiten de mooiste landschappen voorbijtrekken word je in de watten gelegd met champagne en amuses gevolgd door een smakelijk vijfgangenmenu met bijpassende wijnen. In de tweede- en eerste klas kun je kiezen om een lunch te laten serveren bij je zitplaats. Voor de Glacier Express is reserveren verplicht, ook als je een treinpas hebt. De trein rijdt bijna het hele jaar door, maar niet van medio half oktober tot half december. In de winterperiode rijdt de Glacier Express minder vaak.

Regionale treinen 

De Glacier Express richt zich speciaal op toeristen, maar op dezelfde route rijden ook regionale treinenr. Daarmee heb je hetzelfde prachtige uitzicht, alleen reis je meestal niet met een Zwitserse panoramatrein. Meestal, want de nieuwste regionale treinen hebben ook extra grote ruiten. De oudere regionale treinen hebben een ander voordeel: daar kunnen de ramen open. Kies je voor de regionale trein? Houdt dan rekening met een overstap in Brig, Andermatt, Disentis en Reichenau-Tamins (of Chur). De regionale treinen rijden overdag tenminste elk uur, en zijn toegankelijk zonder reservering of toeslag.