Foto's: Swiss Travel System / Zwitserland Tourisme

GoldenPass Line van Montreux via Spiez en Interlaken naar Luzern

De GoldenPass Line is een 190 kilometer lange treinroute die het westen van Zwitserland verbindt met het midden van het land. Het tracé begint bij Montreux aan het Meer van Genève en eindigt in Luzern, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer. De GoldenPassLine staat garant voor prachtige uitzichten.

Archieffoto Golden Pass Panoramic bij Montreux. Beeld: Swiss Travel System / Zwitserland Tourisme

Uiteenlopende maar typisch Zwitserse landschappen

Doordat de GoldenPass Line van Montreux aan de voet van de Alpen naar Luzern rijdt, blijkt eens te meer hoe veelzijdig het Zwitserse landschap is. De bergen van het Alpenmassief verliest u onderweg zelden uit het oog, maar zijn geenszins kenmerkend voor deze vijf uur durende reis.

Bij vertrek in Montreux heeft u keuze uit de panoramatrein (GoldenPass Panoramic) of de historische trein (GoldenPass Classic / Belle Époque). De eerste etappe gaat naar Zweimmen. Nadat de trein de bosrijke omgeving en het milde klimaat van het Meer van Genève achter zich heeft gelaten, klimt de trein langzaam maar zeker naar omhoog en wordt het Berner Oberland aankondigen. Ondertussen brengt de Golden Pass-spoorlijn u door een landschap van groene weidegronden en veeteeltgebieden. Grazende koeien, karakteristieke chalets, pittoreske plaatsjes en historische steden bepalen het uitzicht. 

Meren en andere bezienswaardigheden rond Interlaken

Op de route tussen Montreux en Luzern zijn de meren goed vertegenwoordigd. Allereerst start de Golden Pass spoorlijn natuurlijk bij het beroemde Meer van Genève. Maar ook tijdens de reis passeert u diverse grote en kleine wateroppervlakken. In totaal liggen langs de spoorlijn tot eindpunt Luzern namelijk acht meren. De bekendste daarvan zijn het Meer van Thun en zijn kleinere tegenhanger het Meer van Brienz. Deze bevinden zich beide 560 meter hoogte en op de helft van de route die de GoldenPass Line aflegt. Tussen de twee meren ligt het stadje Interlaken. Hier kan de reis onderbroken worden en kan er bijvoorbeeld overgestapt worden op de trein naar de Jungfraujoch. Daarnaast kan er ook overgestapt worden op de Interlaken Luzern Express, die ons verder brengt in de richting van Brienz. In de buurt van dit dorp kunt u vanuit de trein de prachtige Giessbachwaterval bewonderen, terwijl vanaf de andere zijde in de verte de top van de 4158 meter hoge berg Jungfrau is te zien. Het navolgende station Meiringen is bekend vanwege het Sherlock Holmes-verhaal dat de schrijver Sir Arthur Conan Doyle hier situeerde.

Foto: De GoldenPass route bij Spiez. Foto: (c) Swiss Travel System / Zwitserland Tourisme

Van Meiringen naar Luzern

Na Meiringen te zijn gepasseerd gaat de Golden Pass-trein in korte tijd van 600 meter naar een hoogte van 1000 meter. Het omringende berglandschap zorgt voor een fantastisch panorama. Aan het einde van de klimpartij bereikt de trein de Brünigpas bij Brünig-Hasliberg, om vervolgens snel de daling naar Lungern in te zetten. Bij dit plaatsje op 750 meter hoogte is het smalle Meer van Lungern de blikvanger. Enkele honderden meters lager kunt u vanuit de GoldenPass Line het Meer van Sarnen zien liggen, met op de oever het gelijknamige stadje. Na langs het Meer van Alpnach te zijn gereden, markeert een kort tunneltraject het naderende eindstation Luzern. Deze culturele stad staat onder meer bekend om zijn middeleeuwse bruggen en historische centrum. Het langgerekte en grillig gevormde Vierwoudstrekenmeer trekt echter de meeste aandacht, terwijl in de verte de bergtoppen van de Pilatus en Urirotstock zijn te zien.

Praktische informatie GoldenPass Line

Bij een reis met de GoldenPassLine maakt u gebruik met verschillende treinen. Dit is vanwege de verschillende spoorbreedtes op de lijn. De eerste trein is van de Montreux-Oberland Bernois (MOB). Deze rijdt van Montreux naar Zweisimmen. Het bijzondere is dat een aantal treinen op deze route aan VIP-stoelen hebben, die direct uitzicht geven op het spoor. Meer informatie hierover is te  vinden in het artikel over de GoldenPass Panoramic.
In Zweisimmen stappen we over op de tweede trein, deze is van de Bern Lötschberg Simplonbahn (BLS) het over van de MOB. De BLS rijdt tussen Zweisimmen en Interlaken Ost. De directe trein rijdt een paar keer per dag. Op overige momenten is een extra overstap te Spiez noodzakelijk.

Na Interlaken Ost is het de taak aan de ZentralBahn. Deze derde en laatste trein brengt ons naar Luzern. Vanwege de hoogteverschillen op de lijn hebben de treinen van de ZentralBahn een tandradsysteem. Zodat de helling op de Brünigpas overwonnen kan worden.

Foto: Op weg naar Luzern. Foto: (c) Swiss Travel System / Zwitserland Tourisme

Swiss Travel 

U kunt de Swiss Travel Pass gebruiken voor de Golden Pass spoorlijn. Ook Interrail is geldig op de gehele route van de GoldenPass Line. Interrail heeft als voordeel dat deze ook te gebruiken is voor de reis Nederland - Zwitserland. De Swiss Pass, heeft weer andere voordelen. Zo is de Swiss Travel Pass ook geldig in de meeste bussen en boten van de SBB. Deze nationale treinpas kent een variant voor jongeren en volwassenen en is te koop voor treinreizen van drie, vier, acht of vijftien aaneengesloten dagen. Als u ook dagen wilt hebben waar u niet per trein wilt reizen, dan is Interrail of de Swiss Travel Pass Flex een uitstekende keuze. 


GoldenPass Classic / Belle Époque (Dienstregeling 2021) 

In het voorjaar en de zomer rijdt er dagelijks een historische trein over de GoldenPass Line. Deze trein vertrekt om 9:50 en 14:50 uur uit Montreux naar Zweisimmen en om 12:02 en 17:02 uur uit Zweisimmen richting Montreux. Zie artikel over de Golden Pass Classic.