Pilatusbahn: de steilste tandradbaan ter wereld

Avontuurlijke treinreizigers genieten van een fenomenale reis met de Pilatusbahn. Deze Zwitserse spoorlijn is de steilste tandradbaan ter wereld, met een maximale stijging van maar liefst 48%. Dat is niet voor niets, want deze trein moet 1629 meter overwinnen gedurende een treinreis van iets meer dan vier kilometer. Het is een bijzondere manier om de Pilatus te beklimmen, een imposante berg aan de rand van het schilderachtige stadje Luzern. Hier duik je in het landschap van eeuwenoude legendes, want de reuzen zouden op deze berg geboren zijn. Je hoeft niets van de idyllische vergezichten te missen, want de Pilatusbahn is uitgerust met grote panoramaramen.

De route

Gedurende een rit van veertig minuten word je getrakteerd op prachtige vergezichten. De Pilatusbahn vertrekt vanuit het knusse dorpje Alpnachstadt, aan de rand van het helderblauwe Vierwoudstrekenmeer. Zodra je instapt, ga je steil omhoog naar de top van de Pilatus. Het landschap is veelzijdig. Waar je het ene moment door dichtbegroeide bossen rijdt, kijk je het volgende moment uit over groene weilanden met grazende koeien. De grote rotspartijen maken het uitzicht nog spectaculairder.

De spoorlijn rijdt voor een groot deel door open gebieden, maar af en toe kom je een smalle tunnel tegen. Dat geeft je meteen de kans om de ruige rotswanden van dichtbij te bekijken. Het eindstation van de trein is de Pilatuskulm. Hier kom je tot rust op een gezellig terras met een fenomenaal uitzicht, maar het is ook mogelijk om een uitdagende wandeltocht naar de top van de berg te maken. Hier voel je je koning te rijk op een ruig rotslandschap.

Verken het berglandschap

Wanneer je de top van Pilatus bereikt, ontdek je een groot uitzichtpunt waar je van een panorama van 360 graden geniet. Terwijl je uitkijkt over Luzern en het Vierwoudstrekenmeer, zie je ook de torenhoge punten van de Alpen in de verte. Rondom de top zijn verschillende wandelpaden aangelegd, van makkelijk begaanbare routes tot uitdagende rotspaden. Zo verken je het landschap van de mythologische Pilatus op een unieke manier. Krijg je geen genoeg van het adembenemende uitzicht? Verblijf dan een nacht in het hotel dat bij Pilatuskulm te vinden is.

Heb je altijd al eens over een stil berglandschap willen zweven? Maak dan gebruik van de gondelbaan aan de andere kant van de Pilatus. Deze kabelbaan brengt je direct naar het sfeervolle plaatsje Kriens, maar ondertussen vlieg je over de glooiende weilanden en steile rotsen. Avonturiers stappen uit bij Fräkmüntegg. Vanaf dit station ben je namelijk in een mum van tijd bij de langste rodelbaan van Zwitserland. Hier raas je met hoge snelheid door de bergen. Het klimpark is ook een ideale attractie op deze reusachtige berg die je met de Pilatusbahn verkent.