Ceneri-Basistunnel open: Treinen Zürich - Lugano - Milaan versneld

Gepubliceerd op 11 september 2020 om 09:44

Na jaren van bouwen is ie af: de Ceneri-Basistunnel. Deze nieuwe tunnel tussen Bellinzona en Lugano is nu formeel in gebruik genomen. Vanaf december (dienstregeling 2021) kunnen daardoor diverse treinen versneld worden.

Snellere reistijd

Zo zal de reistijd Zürich - Lugano afnemen naar 1 uur en 53 minuten. Dat komt neer op een versnelling van 23 minuten. Ook de tien doorgaande treinen naar Milaan zullen vanaf december versneld worden. Waar de reis Zürich - Milaan een paar jaar terug nog een ruime vier uur duurde, zal de reistijd straks nog maar 3 uur en 17 minuten bedragen. En dat is nog niet het eindbeeld. In 2022 zal de trein opnieuw een kwartier versneld worden, omdat treinen dan niet meer in grensstation Chiasso hoeven te stoppen.

Meer verbeteringen in dienstregeling 2021

Ook de treinreizigers tussen Basel en Lugano profiteren van de Ceneri-Basistunnel. Hier zal de reistijd verminderd worden met 28 minuten tot een kleine drie uur (2 uur en 55 minuten). Ook regionale reizigers profiteren aanzienlijk van de nieuwe tunnel. De treinreis Lugano - Locarno duurt straks nog maar 30 minuten, in plaats van 50 minuten nu. De reistijd Bellinzona - Lugano wordt met 15 minuten verkort. 

Foto's: (c) SBB