Spoor romantiek: Historische treinen, stoomtreinen en meer

Geniet van de romantiek van het spoor. Als er één land is waar dat kan, is dat wel Zwitserland. Het land waar historische treinen nog regelmatig dienst doen in de reguliere dienstregeling. En ook het land waar open lucht rijtuigen worden ingezet om nog beter van het landschap te kunnen genieten.

Mee met de Zwitserse Krokodil 

De legendarische Zwitserse locomotief De Krokodil is een icoon geworden. De SBB bestelde deze trein als eerste, in 1917. Maar ook anderen maatschappijen volgde, zoals de Rhätische Bahn. Bij de Rhätische Bahn wordt de Krokodil in de zomer en het voorjaar dagelijks ingezet in de reguliere treindienst tussen Davos en Filisur.

Per stoomtrein via de Furka 

Tegenwoordig rijden de treinen - inclusief de Glacier Express - via de Furkabasistunnel. Tot 1982 reden de treinen over de Furka pas. De spoorlijn over de Furka wordt nu alleen gebruikt voor stoomtreinen. Deze rijden dagelijks in het hoogseizoen en in het voorseizoen op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer over de Dampfbahn Furka Bergstrecke (DFB).

Brienzer Rothorn Bahn

De Brienz Rothorn Bahn is een stoomtrein in de omgeving van Interlaken. In het zomerseizoen rijdt de trein dagelijks vanaf Brienz de Rothorn op. U geniet niet alleen van de oude treinen, maar ook van het prachtige uitzicht.

Openlucht rijtuigen

Reizen per trein is een belevenis. Zeker wanneer u reist met de Aussichtswagen van de Rhätische Bahn. Met deze openluchtrijtuigen kunt u helemaal genieten van het mooie uitzicht en de perfecte foto's maken.

 

GoldenPass Classic

Tussen Zweisimmen en Montreux kunt u mee met de Golden Pass Classic. U reist in de historische Belle Epoque rijtuigen van de MOB. Dankzij deze bijzondere belevenis waant u zich in de wereld van de Oriënt Express!

Schynige Platte Bahn

Alleen al de rit met de nostalgische tandradbaan met open rijtuigen is een belevenis. Maar er is ook prachtig uitzicht op de bergen. De Schynige Platte trein rijdt in de Jungfrau regio, vanaf Wilderswil (vlakbij Interlaken). Reisduur: 52 minuten per rit.

Chocoladetrein

Zwitserland staat bekend om haar chocolade. Wat is er dan leuker om per trein af te reizen naar de Chocoladefabriek? De MOB heeft er een speciale Chocoladetrein. In 2020 is deze trein vanwege corona geannuleerd. 

Train Fondue & Susi Train

Ook een bijzondere attractie is de Train Fondue, of in de zomer de Susi Train. Vertrek vanuit Bulle en stap aan boord van deze retrodienst terwijl u door het prachtige landschap reist naar Montbovon. De trein is in 2020 geannuleerd vanwege het coronavirus.


De beroemde treinen

Een ritje met één van de beroemde Zwitserse panoramatreinen heeft uiteraard ook zijn eigen romantiek. Te combineren met een leuke bergwandeling. Alle bijzondere Zwitserse treinen vind u hier. Of zie ons overzicht met mooiste treinreizen in Zwitserland.