Vanaf 2021 GoldenPass Panoramic van Interlaken naar Montreux

Gepubliceerd op 20 juli 2020 om 08:37

Vanaf juni 2021 gaat er een grote verandering plaatsvinden op de GoldenPass Line: reizigers kunnen voortaan per directe trein van Interlaken naar Montreux. Bijzonder, want de spoorbreedtes zijn niet over de gehele route gelijk.

Het spoor Montreux – Zweisimmen is een smalspoorlijn van de MOB met een breedte van één meter, terwijl Zweisimmen – Interlaken wordt verzorgt door de BLS over normaalspoor (1,435 meter). Al meer dan 100 jaar wordt er gesproken over een directe verbinding, maar in het verleden zonder succes.

Vanaf juni 2021 gaat dat veranderen. Dat wordt nu mogelijk doordat nieuwe treinen, gebouwd door Stadler, omgespoord kunnen worden naar een andere spoorbreedte. Om de directe trein mogelijk te maken wordt er in Zweisimmen op spoor 6 en 7 een speciale installatie geplaatst om de treinen om te sporen. De trein Interlaken - Montreux zal vier keer per dag gaan rijden. 

De trein had eigenlijk overigens al per december 2019 moeten gaan rijden, maar die planning bleek niet haalbaar. Inmiddels is de eerste trein af. In maart 2019 zijn 550 wisselingen van het ene spoor naar het andere voltooid, bij een maximale snelheid van 15 km / u. De treinen hebben bijna 850 km gereden op de smalspoorbreedte, tests op normaalspoor volgen nu ook.

Meer nieuws van Zwitserland per trein

Dienstregeling GoldenPass Express 2024

De GoldenPass Express, een van de meest schilderachtige treinroutes van Zwitserland, rijdt in 2024 vier maal per dag. Deze trein, die de steden Interlaken en Montreux verbindt, biedt een reis van iets meer dan drie uur langs enkele van de meest adembenemende uitzichten in het land. Hier is alles wat u moet weten over de dienstregeling van de GoldenPass Express voor 2024.

Lees meer »

ICE Amsterdam - Basel niet na 15 juli 2024

Na jaren van trouwe dienst komt er een einde aan de directe ICE-treinverbinding tussen Amsterdam en Basel. Tot 15 juli 2024 zal deze populaire route nog dagelijks bereden worden, hoewel reizigers al gewend zijn geraakt aan de frequente aanpassingen in de dienstregeling vanwege werkzaamheden. Echter, vanaf 15 juli 2024 zal deze verbinding, tot nader order, volledig komen te vervallen.

Lees meer »

Nieuwe FLIRT treinen voor de BLS

Vanaf 2021 zal de BLS nieuwe treinen in gaan zetten van het type Flirt. De Zwitserse spoorwegmaatschappij heeft in totaal 58 treinen nieuwe treinen besteld bij Stadler. De treinen zullen in 2021 voor het eerst te zien zijn op de lijn Bern - Neuchâtel - La-Chaux-de-Fonds.

Lees meer »