Regionale treinen: misschien nog wel leuker dan de panoramatrein!

De Zwitserse panoramatreinen zijn geliefd bij toeristen. En terecht. Treinen als de Glacier Express, Bernina Express en Gotthard Panorama Express hebben extra grote ramen om te kunnen genieten van het prachtige Zwitserse landschap. Deze treinen rijden bovendien direct, terwijl u met de regionale trein vaak moet overstappen. Desondanks vinden wij de regionale treinen misschien wel leuker dan de beroemde Zwitserse treinen. Waarom? Dat leggen wij u graag uit.

1. Ramen open

Bij veel regionale treinen bij de Rhätische Bahn en de Matterhorn Gotthard Bahn rijden regionale treinen waarbij de ramen open kunnen. Daardoor kunt u de frisse Alpenlucht voelen en prachtige foto's maken, zonder last te hebben van weerspiegeling van de ramen. Bij de Rhätische Bahn zijn er trouwens ook Aussichtswagens, dit zijn open lucht rijtuigen.

2. Onderbreek de reis

De regionale treinen rijden minimaal elk uur, en vaak zelfs elk half uur. Door de hoge frequentie is het mogelijk de reis te onderbreken en even later de reis weer te vervolgen.

Wie de route van de Glacier Express per regionale trein doet, kan in Andermatt ook een uitstapje maken met de regionale trein van de MGB naar Göschenen en terug. Dit is een heel mooi en stijl treintraject dat door veel toeristen nog niet is ontdekt. 

3. Ontmoet de lokale bevolking

De panoramatreinen vervoeren uitsluitend toeristen. Vooral Aziatische toeristen maken er veel gebruik van. Wie de lokale bevolking wil ontmoeten, kan beter de lokale trein nemen. 

4. Minder druk

In de panoramatrein zijn erg populair, en daardoor ook altijd erg druk. U heeft weliswaar een gegarandeerde zitplek (want reserveren is verplicht in de Glacier Express, Bernina Express en Gotthard Panorama Express), maar in de regionale treinen is het in de regel veel rustiger. 

5. Goedkoper

Reizen met de regionale trein is bovendien veel goedkoper. Dit komt omdat voor de eerder panoramatreinen een toeslag geldt. Voor de Glacier Express is dit in het hoogseizoen 43 Zwitserse frank, voor de Bernina Express (trein + bus) 32 CHF (de helft voor alleen de trein). Dit is dus het bedrag dat komt bovenop het reguliere kaartje. Reist u met z'n tweeën met deze beide treinen, dan bespaart u met de regionale trein dus 150 CHF!

6. Regionale panoramatreinen

Sommige regionale treinen hebben ook extra grote ramen. Het zijn dan formeel geen panoramatreinen, maar praktisch zijn ze het min of meer ook. Met name de Matterhorn Gotthard Bahn heeft regionale treinen met extra ramen. Let op, bij deze treinen kunnen niet de ramen open.