Rhätische Bahn (RhB), de rode smalle trein van Graubünden

Het is na de SBB misschien wel de bekendste spoorwegmaatschappij van Zwitserland: de Rhätische Bahn. De rode smalspoortreinen zijn wereld beroemd. Niet vanwege de hoge frequenties of de enorme snelheden, maar vanwege de prachtige spoorlijnen en de Zwitserse degelijkheid. 

Netwerk Rhätische Bahn

De Albula-spoorlijn en de Berlina-Spoorlijn zijn ongetwijfeld de bekendste spoorlijnen van de Rhätische Bahn. Deze twee spoorlijnen zijn in 2008 zelfs door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Maar de Rhätische Bahn heeft veel meer mooie spoorlijnen. Neem de lijn naar Arosa, of de spoorlijn Filisur - Davos. In totaal verzorgt de Rhätische Bahn tien treinseries. Van S-Bahn treinen tot Interregio treinen. Het netwerk heeft in totaal een lengte van 384 kilometer en de RhB bedient in totaal 103 stations.

Door NJ Giggie - Eigen werk, CC BY-SA 4.0,

Geschiedenis met een Nederlands tintje

De spoorwegmaatschappij komt voort uit de door de Nederlander Willem-Jan Holsboer in 1888 opgerichte Schmalspurbahn Landquart Davos AG. Een paar jaar later, in 1895, werd de naam gewijzigd in Rhätische Bahn. Holsboer woonde in die periode al geruime tijd in Zwitserland, en had in Davos enkele hotels. De bereikbaarheid van Davos was zonder trein echter slecht, vandaar dat Holsboer betrokken was bij de oprichting van de voorloper van de Rhätische Bahn.

Private spoorwegmaatschappij

Na de start is het netwerk van de Rhätische Bahn in sneltreintempo gegroeid. Zoals eerder benoemd omvat het netwerk nu 384 kilometer. De Rhätische Bahn wordt als private spoorwegmaatschappij gezien, maar amper 5% van de aandelen zijn in handen van particuliere bedrijven. De grootste aandeelhouder is kanton Graubünden met 51,3%, gevolgd door de federale overheid met 43,1%. De officiële website van de maatschappij is www.rhb.ch.

De Rhätische Bahn vervoert inmiddels miljoenen reizigers per jaar, waaronder een groot deel toeristen. Hieronder beschrijven we een aantal toeristische trekpleisters van de Rhätische Bahn.

Bernina Express

De bekendste trein van de Rhätische Bahn is waarschijnlijk de Bernina Express. Deze trein rijdt vanuit Chur, Landquart en St. Moritz naar het Italiaanse Tirano. Ook de bus Tirano - Lugano valt onder de noemer Bernina Express en wordt verzorgt door de Rhätische Bahn. 

De Glacier Express is eveneens wereldberoemd. Daar is de RhB weliswaar bij betrokken, maar de meeste kilometers maakt de Glacier Express op het netwerk van de Matterhorn Gotthard Bahn

Meeste foto's vallen onder het copyrights van de Rhätische Bahn.

Davos - Filisur

Davos - Filisur is een historische spoorlijn van ruim 19 kilometer met het Wiesenviaduct als blikvanger. Op de slechts 19 kilometer bevinden zich maar liefst 28 bruggen en 14 tunnels. In de zomerperiode rijdt de Rhätische Krokodil - een historische locomotief van bijna 100 jaar oud - over deze spoorlijn. 

Foto 1: (c) Rhätische Bahn, Foto 2: David Gubler, CC BY-SA 3.0

Chur - Arosa

De Arosalijn, zoals de spoorlijn Chur - Arosa ook wel wordt genoemd, is 26 kilometer. In Chur lijkt deze trein wel op een tram en rijdt hij tussen de auto's en stopt de trein op het voorplein van het station. Maar wat in Chur op een tram lijkt, veranderd buiten de stad al snel in een bergspoorlijn. De trein klimt maar liefst 1.000 meter. Tijdens de zomer rijden er open luchtrijtuigen (aussichtswagen) op de lijn.

Foto's in header: (c) Rhätische Bahn.