Matterhorn Gotthard Bahn (MGB): Zermatt -  Andermatt - Disentis / Göschenen

De Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) is een Zwitserse spoorwegmaatschappij, welke verschillende treindiensten verzorgt rond Andermatt, Brig en Zermatt. Het netwerk bedraagt in totaal 144 kilometer smalspoor.

Netwerk

De regionale treinen van de MGB rijden overdag minimaal elk uur. De volgende treindiensten worden verzorgt:

  • Zermatt - Visp - Brig - Fiesch
  • Visp - Brig - Fiesch - Andermatt
  • Andermatt - Göschenen (tot 2x per uur)
  • Andermatt - Disentis 

De Matterhorn Gotthard Bahn verzorgt ook de Glacier Express tussen Zermatt en Disentis/Múster. Daarna neemt de Rhätische Bahn het stokje over van de MGB. 

Treinen

De treinen zijn uitgerust met een tandradsysteem, daardoor kunnen de treinen beter de bergen beklimmen. De MGB heeft oude en moderne treinen. Bij de oude treinen, welke vooral rijden op de routes Visp - Andermatt, Andermatt - Disentis en Andermatt - Göschenen, kunnen de ramen open. De moderne treinen rijden vooral tussen Zermatt en Visp. Bij deze treinen kunnen de ramen niet open, maar zijn er wel extra ramen aanwezig, zodat beter van het uitzicht genoten kan worden.

Ontstaan

De Matterhorn Gotthard Bahn is ontstaan uit een fusie tussen de Furka-Oberalp-Bahn (FO) en de Brig-Visp-Zermatt-Bahn (BVZ). De treinen rijden sinds 2003 onder de naam Matterhorn Gotthard Bahn.

Treinkaartjes

Interrail is geldig op het netwerk van de MGB. U hoeft geen toeslag te betalen, uitgezonderd indien u reist met de Glacier Express. U kunt de route van deze wereldberoemde langzame sneltrein ook afleggen per regionale trein. Dan hoeft u niets bij te betalen. Naast interrail is ook de Swiss Pass geldig op het netwerk van de MGB.

Tip: Reis je per trein naar Zermatt? Overweeg dan ook de Gornergratbahn af te leggen. De Gornergrat Bahn is net als de MGB een dochteronderneming van de BVZ Holdings AG.

In beeld: de treinen van de Matterhorn Gotthard Bahn

Reizen in de winter