Zwitserse Krokodil, een legendarische locomotief (en rijdt nog steeds) 

De Krokodil is een oer-Zwitserse locomotief met aan beide zijden een lange neus. Verschillende maatschappijen hebben dergelijke locomotieven besteld. Bij de Rhätische Bahn zijn er zelfs nog meerdere rijvaardig, waarbij er één in het zomerseizoen dagelijks wordt ingezet tussen Davos en Filisur.   

SBB Krokodil

De bekendste variant van de Krokodil is de locomotiefserie van de SBB (formeel CE 6/8), welke tussen 1919 en 1922 werden gebouwd. Ze waren bedoeld voor het goederenvervoer op de Gotthard. Snel reden ze niet, aanvankelijk maximaal 65 kilometer per uur, later 75 kilometer per uur. De treinen werden tot 1986 door de Zwitserse spoorwegen (SBB) gebruikt. Bij SBB Historic is er echter een rijvaardig exemplaar bewaard gebleven. Deze rijdt van juni tot oktober de "San Gottardo Adventure Train". Zie verderop voor meer informatie over dienstregeling en tickets.

Rhätische Bahn

Ook bij de Rhätische Bahn heeft de Krokodil dienst gedaan. Omdat de treinen lijken op die van de SBB, wordt het ook wel het kleine broertje  genoemd. De RhB nam de eerste van 15 treinen in dienst in 1921. Nu honderd jaar later rijden ze in de zomermaanden nog steeds in de reguliere dienst tussen Filisur en Davos. Weliswaar niet uit pure noodzaak, maar als toeristische attractie. Snel gaan de treinen niet, maximaal 55 kilometer per uur.

Foto: Rhätische Bahn

Dienstregeling Filisur - Davos

In de zomerperiode vanaf half mei tot half oktober rijdt de legendarische Krokodillenlocomotief dagelijks vanuit Davos Platz naar Filisur en v.v. De trein heeft in de regel ook historische rijtuigen en daarnaast een openluchtrijtuig.

  • In de ochtend maakt de trein een eerste slag, v. 10:18 uit Davos Platz. Na een rit van ongeveer 40 minuten wordt Filisur bereikt. Om 11:06 vertrekt de trein vanuit Filisur weer terug naar Davos Platz.
  • In de middag rijdt de Rhätische Krokodil nog een keer, om 15:18 vanuit Davos naar Filisur en om 16:06 vanuit Filisur weer terug.
  • Bijzonder is dat deze trein toegankelijk is zonder extra kosten. Reserveren van een zitplek is niet mogelijk. De Rhätische Bahn behoudt zich ook het recht om een andere locomotief in te zetten.
  • Tijdens de reis wordt het beroemde Wiesenviaduct gepasseerd.

Foto: Georg Trüb / SBB Historic

Inzet van de Krokodil bij SBB Historic

SBB Historic verzorgt de "San Gottardo Adventure Trein". Deze rijdt van juni tot oktober op de tweede zaterdag van de maand. Van juli tot september rijdt de trein ook op de vierde zaterdag van de maand. Net als vroeger wordt de trein ingezet op de Gotthard route. De ritten starten in Erstfeld (v. 9:50) en gaan naar Bodio (a. 12:05), in Ticino. Onderweg wordt er onder andere gestopt in Göschenen (a. 10:44), waar er aansluiting is op de prachtige bergtrein naar Andermatt. Anders dan bij de Rhätische Bahn, is er bij SBB Historic een speciaal treinticket nodig. 

Tijdelijk: € 9,95

Tijdens deze 80 minuten durende film komt het gehele netwerk van de Rhätische Bahn aan bod, met zowel beelden uit het verleden als anno 2000.