Brienz Rothorn Bahn, per stoomtrein steil de berg op met prachtig uitzicht

Niet ver van Interlaken, aan de Brienzersee, start de Brienz Rothorn Bahn. Op deze spoorlijn rijden uitsluitend stoomtreinen. Zoals de naam aangeeft gaat de reis naar de Rothorn. Onderweg wordt u getrakteerd op prachtig uitzicht. De stoomtreinen rijden alleen in de zomer, van begin mei tot eind oktober. 

Het traject

Het traject overwint een hellingspercentage tot maar liefst 25%. De Brienz Rothorn spoorlijn is slechts 7,6 kilometer. Toch duurt de reis een uur. En dat is geen straf. Deze steile bergspoorlijn is geopend in 1892 en onderweg heeft u prachtig uitzicht op het dal. Gedurende de rit overwint de trein in totaal 1678 meter hoogteverschil. Niet gek dat de snelheid beperkt blijft tot maximaal 9 kilometer per uur. Het spoor van de smalspoortrein is slechts 800 mm breed. Dat is dus smaller dan bijvoorbeeld het smalspoor van de Rhätische Bahn en de Matterhorn Gotthard Bahn.

Geschiedenis

De lijn is nu een succes en een indrukwekkende toeristenattractie geworden, maar lange tijd had de spoorlijn geen succes. Vlak na de opening in 1892 werd de Schynige Platte-Bahn geopend, en even later delen van de Jungfraujoch spoorlijn. Mede daardoor wist de spoorlijn het aanvankelijk niet te overleven. De Brienz Rothorn Bahn moest op 9 augustus de bedrijfsvoering stoppen. Het is eigenlijk een wonder dat de spoorlijn er nog is, want in september 1916 werd er een vergunning verleend om de spoorlijn af te breken. 

Dienstregeling stoomtrein

De stoomtrein van de Brienz Rothorn Bahn is de enige stoomtrein in Zwitserland die het gehele zomerseizoen dagelijks rijdt. 

Van Brienz naar Rothorn

Van Rothorn naar Brienz

Bron: brienz-rothorn-bahn.ch. Dienstregeling 2020. De eerste trein (v. 7:36 Brienz en 9:06 Rothorn) rijdt alleen zaterdags en zondags en alleen in de maanden juli, augustus en september.

Tarieven & Tickets stoomtrein Rothorn

Een enkeltje kost een kleine 60 Zwitserse frank, een retourtje 92 CHF. Interrail is niet geldig. De Swiss pass en de Swiss Half Fare Card geeft op deze tarieven 50%. Wie geld wil besparen kan met de eerste trein de berg op gaan. Dan kost een retourtje 72 CHF. Houd er rekening mee dat u 30 minuten voor vertrek aanwezig dient te zijn. Bij het uitvallen van een stoomlocomotief of ter versterking van de reguliere treinen kunnen dieseltreinen worden ingezet. Bij slecht weer kan de Brienz Rothorn Bahn uitvallen.