Vanaf 2021 GoldenPass Panoramic van Interlaken naar Montreux

Gepubliceerd op 20 juli 2020 om 08:37

Vanaf juni 2021 gaat er een grote verandering plaatsvinden op de GoldenPass Line: reizigers kunnen voortaan per directe trein van Interlaken naar Montreux. Bijzonder, want de spoorbreedtes zijn niet over de gehele route gelijk.

Het spoor Montreux – Zweisimmen is een smalspoorlijn van de MOB met een breedte van één meter, terwijl Zweisimmen – Interlaken wordt verzorgt door de BLS over normaalspoor (1,435 meter). Al meer dan 100 jaar wordt er gesproken over een directe verbinding, maar in het verleden zonder succes.

Vanaf juni 2021 gaat dat veranderen. Dat wordt nu mogelijk doordat nieuwe treinen, gebouwd door Stadler, omgespoord kunnen worden naar een andere spoorbreedte. Om de directe trein mogelijk te maken wordt er in Zweisimmen op spoor 6 en 7 een speciale installatie geplaatst om de treinen om te sporen. De trein Interlaken - Montreux zal vier keer per dag gaan rijden. 

De trein had eigenlijk overigens al per december 2019 moeten gaan rijden, maar die planning bleek niet haalbaar. Inmiddels is de eerste trein af. In maart 2019 zijn 550 wisselingen van het ene spoor naar het andere voltooid, bij een maximale snelheid van 15 km / u. De treinen hebben bijna 850 km gereden op de smalspoorbreedte, tests op normaalspoor volgen nu ook.

Meer nieuws van Zwitserland per trein


 »