Sudostbahn (SOB): Een netwerk van 111 kilometer in Zwitserland

De Schweizerische Südostbahn (afgekort SOB) is een Zwitserse spoorwegmaatschappij met het hoofdkantoor in St. Gallen. Het netwerk van de SOB is 111 kilometer lang. De bekendste trein van de Südostbahn is de Voralpen-Express.

Netwerk SOB

Het netwerk van Luzern omvat 7 lijnen. De Voralpen-Express is populair bij toeristen en verbindt Luzern via Pfäffikon SZ en Uznach met St. Gallen. De SOB verzorgt een lange S-Bahnlijn (S4) welke een rondje maakt van Sargans via Uznach, Herisau, St. Gallen en Buchs weer terug naar Sargans. De S4 en de Voralpen-Express vormen samen de langste lijnen van de SOB. Karakteristiek van de SOB netwerk zijn de hellingen tot 52 ‰.

Geldigheid Interrail en Swiss Pass 

Interrail is ook geldig bij de SOB. Net als de Swiss Travel Pass. Voor de Voralpen-Express is geen toeslag verschuldigd en reserveren is niet nodig. Deze panoramatrein wordt doorgaans uitgevoerd met een goud gekleurd treinstel. 

Geschiedenis SOB

De SOB is opgericht in 1890 door een fussie van de Wädenswil-Einsiedeln-Bahn en de Zürichsee-Gotthardbahn. Het net bestond toen uit twee lijnen, het traject Wädenswil–Einsiedeln, en het geïsoleerde traject over de dam in de Zürichsee; Rapperswil–Pfäffikon SZ. Sinds 1939 worden er elektrische treinen ingezet bij de Südostbahn. Sinds 2001 behoort ook de Bodensee–Toggenburg-Bahn bij de Südostbahn.

Meer informatie

De officiële website van de BLS is sob.ch. Foto's in dit artikel zijn afkomstig van de SOB.