Trein Chur

Chur is de oudste stad van Zwitserland en is uitstekend met de trein bereikbaar. Met de trein vanuit Nederland naar Chur? Dat kan met slechts één overstap. In Chur begint ook de Glacier Express naar Zermatt en de Bernina Express naar Tirano. Chur is bovendien het knooppunt van de Rhätische Bahn, de smalspoorwegmaatschappij van Graubünden.

Het station van Chur stamt uit 1858 en is het belangrijkste spoorknooppunt van Graubünden. Vanuit Chur rijden er enkele rechtstreekse treinen naar Duitsland en soms ook naar Brussel. Tot en met 2002 reed er ook vanuit Nederland rechtstreeks een EuroCity naar Chur (EC Rembrandt), maar die trein is helaas afgeschaft.

Trein Amsterdam – Chur
Toch is Chur vanuit Nederland nog altijd goed per trein bereikbaar. De ICE Amsterdam – Basel geeft in Basel een goede ruime aansluiting op de InterCity Basel – Chur. De CityNightLine Amsterdam – Zürich geeft in Zürich aansluiting op de trein naar Chur. NS Hispeed verkoopt treintickets naar Chur. Eventueel kunt u ook een treinticket kopen tot Basel Bad en met het Swiss Transfer Ticket (omgerekend circa 55 euro per enkele reis) doorreizen van Basel Bad naar Chur of ieder ander gewenst station. Tussen Nederland en Basel Bad verkoopt Deutsche Bahn goedkope EuropaSpezial treintickets.

Bijzondere spoorlijnen
Chur heeft ook een mooi, groot en modern busstation. Dit busstation bevindt zich boven de treinsporen. Chur is ook het overstappunt tussen de snelle treinen van de SBB en de regionale treinen van de Rhätische Bahn. De spoorlijnen van de RhB zijn betoverend. De Bernina spoorlijn en de Albulabahn zijn zelfs door UNESCO aangemerkt als werelderfgoed. De Bernina Express naar Tirano rijdt over beide spoorlijen.

Aanrader: Treinpas
Als u naar Chur of Graubünden op vakantie gaat is een treinpas echt aan te raden. Het goedkoopste is de Graubünden Treinpas. Als u ook buiten Graubünden met de trein wilt reizen, dan kunt u beter de Swiss Travel Pass kopen.

Trein Chur – Arosa
Bijna alle treintrajecten van de Rhätische Bahn zijn de moeite waard. Zo lijkt de trein van Chur naar Arosa wel op een tram. Alhoewel de lijn slechts 26 kilometer lang is, duurt de treinreis ruim een uur. Met de auto gaat overigens niet echt sneller; de weg bestaat uit meer dan 300 bochten. Tijdens de rit wordt overigens wel een hoogteverschil van ruim een kilometer overwonnen.

Andere treinen
In Chur start ook de Regionale Express van de SBB naar St. Gallen. Deze trein wordt ook wel de Rheinthal-Express genoemd. De beroemde Glacier Express naar Zermatt start ook in Chur. Met een Graubünden Treinpas zijn al deze treinreizen te beleven. Tussen Chur en Zürich rijden twee snelle treinen per uur (één intercity en één interregio).

Foto: Vrije Kunst Licentie / Wladyslaw

© Copyrights 2013 | Zwitserland per Trein