Trein Basel

Basel is perfect per trein bereikbaar. Vele internationale treinen, onder andere vanuit Nederland, stoppen in Basel. Bovendien vormt Basel de poort tot Zwitserland. Vanuit Basel rijden er rechtstreekse treinen naar Zürich, Genève, Lausanne, Chur, Interlaken, Luzern en Brig.

Basel ligt nabij de Duitse en Franse grens. De Franse en Duitse invloeden maken de stad net iets goedkoper dan de andere Zwitserse steden. Wie in Basel de tram neemt, kan zonder opletten zomaar de grens passeren en in Frankrijk terechtkomen. Maar ook net zo makkelijk in Duitsland. Het vliegveld vernoemd naar de stad – officieel Euroairport geheten – ligt eveneens in Frankrijk.

Nederland – Basel
Vanuit Nederland is Basel per dag twee keer rechtstreeks bereikbaar, en meerdere keren per dag met overstap in Frankfurt of Keulen. De ICE Amsterdam – Basel vertrekt in de ochtend naar Zwitserland. De tweede rechtstreekse trein naar Basel is de City Night Line Amsterdam – Zürich, deze trein komt de volgende ochtend aan in Basel. NS Hispeed verkoopt treintickets tussen Nederland en Basel. Basel SBB is het hoofdstation van de stad.

EuropaSpezial
Soms kan het echter goedkoper zijn om een treinticket te kopen naar Basel Bad. Dit grensstation valt zowel onder het Duitse als Zwitserse tariefsysteem. Door een treinticket Amsterdam – Basel Bad te kopen kunt u gebruikmaken van de speciale EuropaSpezial-treintickets van de Deutsche Bahn.

België – Basel
Basel is ook rechtstreeks bereikbaar vanuit België. Twee keer per dag rijdt een EuroCity vanuit Basel via Luxemburg en Straatsburg naar Basel. Treintickets voor deze treinen worden verkocht bij NMBS Europe. Deze twee treinen zijn niet echt snel. Vanuit Brussel is het vaak sneller om per Thalys naar Parijs te reizen. Na een transfer met de metro kan er vanuit Parijs per TGV naar Basel gereisd worden. De rechtstreekse treinen mogen weliswaar langzaam zijn, ze zijn wel comfortabeler.

Verblijf in Basel
Nabij station Basel SBB zijn voldoende hotels. Bij de meeste hotels krijgt u na het inchecken gratis een kaart voor het openbaar vervoer in de stad.

Swiss Pass
Basel vormt zoals aangegeven de poort van Zwitserland. Met een Swiss Travel Pass kan vanuit Basel naar iedere Zwitserse stad worden doorgereisd. Als u een Swiss Travel Pass heeft, hoeft u vanuit Nederland slechts een treinticket te kopen tot Basel Bad.

Belangrijke treinverbindingen vanuit Basel (binnen Zwitserland):

  • Ieder uur een intercity via Bern naar Interlaken (eens per twee uur uitgevoerd door de ICE).
  • Ieder half uur een intercity naar Zürich, circa één keer per uur doorgaand naar Chur.
  • Eens per twee uur een intercity naar Brig. Als deze trein niet rijdt: neem de intercity naar Interlaken en stap te Bern over.
  • Ieder uur een ICN richting Biel / Bienne. Het ene uur gaat de trein door naar Genève en kan er in Biel / Bienne overgestapt worden naar Lausanne, het andere uur gaat de trein rechtstreeks naar Lausanne en kan er in Biel / Bienne worden overgestapt voor Genève.
  • Ieder uur een trein via Luzern richting Arth Goldau. Het ene uur gaat de trein door als ICN naar Lugano en kan er overgestapt worden op de IR via Göschenen naar Locarno. Het andere uur gaat de trein rechtstreeks via Göschenen naar Locarno en kan er in Arth Goldau worden overgestapt op de snelle ICN naar Bellinzona en Lugano.

Internationale treinen naar Basel:

  • circa 5x per dag een TGV naar Parijs.
  • Tot twee keer per uur een ICE richting Frankfurt. Eén keer per dag doorgaand naar Amsterdam.
  • Twee EuroCity’s per dag naar Brussel.
  • Diverse EuroCity’s naar Milaan. De meeste via Brig, één per dag via de Gotthardtunnel.
  • Diverse nachttreinen naar onder andere Amsterdam, Hamburg, Moskou, Kopenhagen en Praag.

Foto: MadGeographer / Creative Commons Licentie

© Copyrights 2013 | Zwitserland per Trein