Trein Zürich

Glacier121Zürich – de grootste stad van Zwitserland – is prima per trein bereikbaar. Zo rijdt er dagelijks een nachttrein vanuit Amsterdam naar Zürich. Overdag kunt u met één keer overstappen naar Zürich reizen. De meeste grote Zwitserse plaatsen zijn rechtstreeks met Zürich verbonden. Ook van en naar Zürich Airport rijden er veel treinen. Op deze pagina alles over de trein van en naar Zürich.

Nachttrein Amsterdam – Zürich
In Nederland begint de nachttrein naar Zürich in Amsterdam Centraal en stopt vervolgens te Utrecht Centraal en Arnhem. Er zijn zit-, lig- en slaaprijtuigen. Een enkele reis naar Zürich is al verkrijgbaar vanaf 29 euro (zitplaats). Liggend reizen kan vanaf 49 euro (één plek in een 6-persoons cabine). Meest comfortabel zijn de slaaprijtuigen (vanaf 69 euro). Daar hebben alle cabines eigen wasgelegenheid en is er ook een douche in het rijtuig aanwezig. Bovendien is het ontbijt dan inbegrepen in de prijs. Check de tarieven bij NS Hispeed. Ook TGV-europe verkoopt treintickets voor de nachttrein.

ICE Amsterdam – Zürich 
Vanuit Amsterdam vertrekt rond 8:00 uur de ICE naar Basel. Deze trein geeft zowel in Basel als Mannheim aansluiting op de ICE naar Zürich. Reistijd: circa 8 uur. Op andere momenten van de dag moet er of twee keer worden overgestapt of neemt de reistijd toe naar ruim 9 uur als gevolg van een lange overstap in Frankfurt. Check tarieven en exacte tijden bij NS Hispeed.

TGV Amsterdam – Parijs – Zürich
Een andere (misschien minder voor de hand liggende) optie is om in Nederland de Thalys naar Parijs te nemen. Na een transfer binnen Parijs gaat de reis per TGV naar Zürich. Reistijd: circa 9 uur. Treintickets worden verkocht via TGV-europe (vinkje rechtstreekse treinen uitschakelen).

Treinrondreizen
Bent u van plan in Zwitserland rondreizen te maken met de trein? Koop dan een treinticket tot Basel Bad, en koop een Swiss Travel Pass. Daarmee kunt u vrijwel onbeperkt gratis reizen met het Zwitserse openbaar vervoer.

Belangrijkste treinen vanaf Zürich

  • Vier keer per uur een trein naar Basel (twee intercity’s per uur en twee interregio’s).
  • Twee keer per uur een trein Zürich – Chur (één intercity en één interregio).
  • Twee keer per uur een trein richting Luzern.
  • Twee keer per uur een intercity richting Bern, één keer per uur door naar Brig, één keer per uur door naar Genève via Lausanne.
  • Daarnaast nog één interregio Zürich – Bern per uur.
  • Eén keer per uur een intercity (ICN) naar Biel/Bienne, eens per twee uur door naar Genève en eens per twee uur door naar Lausanne.
  • Eén keer per uur een trein vanuit Zürich richting Arth-Goldau, waarvan eens per twee uur door naar Lugano (ICN) en eens per twee uur door naar Locarno (IR).
  • Ongeveer 9 treinen per uur vanuit Zürich Hauptbahnhof naar Zürich Flughafen (Airport).

Treintip
Het is de moeite waard om met de trein van Zürich naar Schaffhausen te reizen. Niet zozeer vanwege het traject, maar vanwege de gezellige stad Schaffhausen en de nabijgelegen Rheinfall (ofwel: Rijnwaterval). Deze zijn zeker het bezoeken waard.

Foto: Roland ZH / Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0

© Copyrights 2013 | Zwitserland per Trein