Trein Luzern

De gezellige stad Luzern is net als bijna iedere stad in Zwitserland goed per trein bereikbaar; vanuit Nederland met slechts één overstap. De Kapellbrücke is kenmerkend voor de stad, en bevind zich op loopafstand van het station.

Luzern is het economisch hart van Centraal-Zwitserland. Dat is vooral dankzij het toerisme. De bekende Kapellbrücke, is één van de oudste overdekte houten bruggen van de wereld. De ligging tussen de bergen en het water maakt Luzern bijzonder aangenaam.

Bijzondere routes
Vanaf station Luzern varen diversen boten af. Niet alleen rondvaartboten, maar ook boten die Luzern met andere steden verbinden. Bijvoorbeeld naar Fluëlen. De boot naar Fluëlen maakt onderdeel uit van de Wilhelm Tell Express. Ook een andere bekende route start in Luzern: de GoldenPass Line. De GolgdenPass Line slingert door de bergen en de Brienerzee naar Interlaken. Daarna gaat de GoldenPass Line verder in de richting van Montreux.

Geschiedenis station
Luzern is één van de oudste spoorwegknooppunten van het land. Het eerste station stamt uit 1856. Vanuit het station rijden niet alleen de treinen van de SBB, maar ook treinen van de Zentral Bahn. De Zentral Bahn verzorgt bijvoorbeeld de treindienst naar Interlaken via Meiringen en Brienz.

Vanuit Nederland naar Luzern
Luzern is vanuit Nederland bereikbaar met slechts één overstap: te Basel SBB. NS Hispeed verkoopt treintickets naar Luzern. Wie in Zwitserland regelmatig per trein wil reizen, doet er verstandig aan om online de Swiss Travel Pass te kopen. Deze Swiss Travel Pass is niet alleen geldig in de trein, maar ook in de meeste bussen, trams en boten van het land. Als u de Swiss Travel Pass koopt, heeft u slechts een treinticket tot Basel Bad nodig. Na Basel Bad reist u vervolgens gratis met uw Swiss Travel Pass.

Belangrijkste verbindingen vanaf Luzern:

  • Twee keer per uur een trein naar Zürich, één trein doorgaand naar Zürich Airport
  • Twee keer per uur een trein naar Basel
  • Eén keer per uur een trein naar Interlaken
  • Eén keer per uur een trein naar Genève
  • Eens per twee uur naar Locarno via Göschenen (met overstap in Arth-Goldau ieder uur)
  • Eens per twee uur naar Lugano via Bellinzona (met overstap in Arth-Goldau ieder uur)

Tips voor treinreizen vanuit Luzern:

  • Neem de Wilhelm Tell Express. Eventueel kan vanaf Lugano op de daaropvolgende dag de Bernina Express genomen worden. Een andere optie is om na Fluëlen de trein te nemen tot Göschenenen en daar over te stappen op de MGB Bahn naar Andermatt.
  • Neem de GoldenPass Line. Eventueel kunt u de reis één dag onderbreken in Interlaken voor de reis naar het hoogste treinstation van Europa.
  • Neem de trein naar Chur (overstappen in Thalwil), om vanuit Chur de Glacier Express of de Bernina Express te nemen. 
© Copyrights 2013 | Zwitserland per Trein