GoldenPass Line

GoldenPassDe route van de GoldenPass Line gaat langs zes meren en verbindt het Franstalige deel van Zwitserland met het Duitstalige deel. De trein begint in Luzern, gelegen in Centraal Zwitserland. Vervolgens gaat de reis met overstap in Interlaken en Zweisimmen naar Montreux, gelegen aan het meer van Genève.

Voor de snelheid hoef je deze route niet te nemen. In Luzern verzorgt de Zentral Bahn de treindienst richting Interlaken. Tijdens de rit passeren de Alpnachsee, Sarnersee en de Lungernsee. De trein klimt omhoog over de Brünigpas, waarna CH519de trein weer omlaag gaat naar Meiringen. Daarna gaat de reis verder richting Brienz, gelegen aan de Brienersee. Na Brienz bereikt de trein snel Interlaken.

Jungfrau Joch
In Interlaken kun je de route van de GoldenPass Line vervolgen, maar je kunt er ook voor kiezen om de route van de GoldenPass Line te verlaten. Een rondje Interlaken – Grindelwald – Kleine Scheidegg – Lauterbrunnen – Interlaken is ook de moeite waard. Ook kun je er voor kiezen om langer in Interlaken te blijven en een GoldenPassBLSdagtrip te maken naar de Jungfraujoch – Top of Europe. Deze treinreis is echter vrij prijzig – ook met de Swiss Travel Pass. Een goedkoper alternatief dat ook zeker de moeite waard is, is een dagtrip naar de Schilthorn. Kies wel een dag met mooi weer, zonder bewolking.

Richting Zweisimmen
Als je er voor kiest om geen uitstapje te maken in Interlaken, gaat de reis van de GoldenPass Line verder met de BLS richting Zweisimmen. In de toekomst moet de trein vanaf Interlaken rechtstreeks doorgaan naar Montreux. Een bijzonderGoldenPass6 idee, want de rails tussen Interlaken en Zweisimmen heeft de normale spoorbreedte, maar tussen Zweisimmen en Montreux ligt smalspoor. De doorgaande treinen moeten vanaf 2015 een feit zijn. De treinen moeten daarvoor verstelbare assen krijgen.

Naar Montreux
Na vertrek uit Interlaken komt de Thunersee en gaat de reis verder naar Zweisimmen. In Zweisimmen neemt de MOB het over van de BLS. Als Montreux in zicht komt, begint de afdaling en komen de wijngaarden in beeld, maar ook het meer van Genève. In Montreux eindigt ook de route van de GoldenPass Line.

Foto’s: (c) Goldenpass.ch

Categorie: Bijzondere treinen |
© Copyrights 2013 | Zwitserland per Trein