Bernina Express

berninaexpress2Het hoogtepunt van alle bijzondere Zwitserse treinen is wel de Bernina Express. Vier uur lang gaat de reis van het ene hoogtepunt naar het andere. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Als de eindbestemming Tirano in zicht komt, is het bijna jammer dat de treinreis er al op zit. Gelukkig biedt de treinpas voor Graubünden een oplossing. Daarmee kun je met deze en andere treinen in Graubünden net zo vaak reizen als je wil.

De Glacier Express mag dan weliswaar de bekendste Zwitsere express-trein zijn, in onze ogen is een treinreis met de Bernina Express nog spectaculairder. RhB16DavidGWaarom? In een korter tijdsbestek passeren er nog meer hoogtepunten.  Niet voor niets is vrijwel de gehele spoorroute door UNESCO aangemerkt als werelderfgoed. In totaal rijdt de trein over 94 historische bruggen en viaducten.

De Bernina Express begint in de oudste stad van Zwitserland, Chur. De eerste paar kilometers zijn nog niet zo spectaculair, maar na een half uurtje wordt Thusis bereikt. Bij Thusis start de 63 kilometer lange Albula-spoorlijn, die ook wel wordt gezien als de meest spectaculaire smalspoorlijnRhB3DavidG ter wereld. Niemand begrijpt hoe die spoorlijn 110 jaar geleden aangelegd kon worden. Dat geldt in het bijzonder voor het Landwasser-viaduct. Dit viaduct is 65 meter hoog (!) en 216 meter lang. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze spoorlijn in 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst.

Na de Albula-spoorlijn vervolgt de trein zijn route via de Berlina-spoorlijn, waarnaar de express is vernoemd. Ook dit deel van de reis is net zo schitterend als het eerste deel van de reis. Zo passeert de trein op 2253 meter de hoogste spoorwegpas RhB30DavidGvan Europa. Op de pas trekt de trein langs drie meren. Althans in de zomer, want in de winter zijn deze dichtgevroren en bedekt met een metershoge sneeuwlaag. Een ander hoogtepunt is de keerlus bij Brusio. Een 110 meter lang spiraalvormig viaduct brengt de trein naar beneden. Na Brusio komt ook Tirano in Italië steeds dichterbij. Dit pittoreske plaatsje is de eindbestemming van de Bernina Express.

Althans voor de trein. Liefhebbers kunnen de reis in de zomer één keer per dag per bus vervolgen naar Lugano. Voor dit deel van de reis is echter de Graubünden-treinpas niet geldig. De Swiss Pass is wel geldig. Reserveren voor zowel de Bernina-bus als Bernina Express is verplicht. De reserveringskosten worden als toeslag op het treinkaartje in rekening gebracht, ook voor houders van een treinpas.

Wie liever zonder reserveren reist, kan gebruik maken van de regionale treinen op de route. Bijvoorbeeld van de sneltrein Chur – St. Moritz en vervolgens van de regionale trein naar Tirano. Bij deze treinen kunnen ook de ramen open, handig voor het nemen van mooie foto’s. Bij de Bernina Express kan dat niet. Wel heeft u bij de Bernina Express extra grote ramen en is er catering aanwezig.

Foto’s (c) David Gubler

Categorie: Treinsteden | Tags:
© Copyrights 2013 | Zwitserland per Trein